Web Analytics Made Easy - Statcounter

حجت الاسلام ابوالحسنی با بیان اینکه به جنبه سیاسی زندگی امیرالمومنین(ع) کم تر پرداخته شده است، گفت: پرداختن به بعد سیاسی امام علی (ع) با ارائه الگویی سازنده پیش روی مسئولان، حلال بسیاری از مشکلات خواهد بود.

خبرگزاری شبستان – سرویس فرهنگ و ادب – مریم داوری: « علی بن ابیطالب(ع)» در 13 رجب  سال 23 قبل از هجرت در کعبه به دنیا آمدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ایشان نخستین فردی بود که به پیامبر اسلام (ص) ایمان آورد. پیامبر اکرم(ع) با امام علی (ع) عقد اخوت بست.آیات زیادی همچون مباهله، تطهیر و ولایت بر عصمت این امام بزرگ دلالت دارد. پیامبر اکرم پس از انجان خود در منطقه ای به نام غدیر، علی (ع) را به عنوان جانشین خود معرفی کرد.ایشان در دوران 25 ساله خلفای سه گانه تقریبا از سیاست دور بودند و به امور اجتماعی و فرهنگی پرداختند و پس از خلیفه سوم به اصرار مردم  حکومت را پذیرفتند. ایشان در دوران کوتاه حومتداری توجه ویژه ای به برقراری عادلت و حفظ وحدت داشتند.امام علی (ع) در 21 رمضان سال 40 هجری به شهادت رسیدند.به مناسبت سالروز حضرت امیرالمونین(ع) گفتگویی با «حجت الاسلام حامد ابوالحسنی» ترتیب دادیم. وی رییس اداره تولید محتوای فضای مجازی دفتر نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، نویسنده پژوهشگر، فیلم ساز و مستندساز است . حزب الشیطان، مستندهایی همچون اعتکاف، سینمای سلطه، بازار امین تبریز، چشم را باید شست از جمله آثار اوست. متن گفتگو بدین شرح است:

 

کدام یک از قالب های هنری بهتر امام علی (ع) را معرفی کردند؟

قالب های مختلفی برای معرفی امیرالمومنین (ع) استفاده شده است که بیشترین آنها کتاب است. کتاب های داستان برای بزرگسال، کودک و نوجوان و همچنین کتاب های مصور در مورد امام علی (ع) به چاپ رسیده است. در دو سه دهه اخیر فیلم و سریال نیز در مورد امیرالمومنین (ع) کار شده است. برخی کتاب را دوست دارند و بعضی از افراد فیلم و سریال را ترجیح می دهند. می توان بر اساس نظر مخاطبان گفت سریال امام علی (ع) مخاطب زیادی داشت و مردم علاقه زیادی به این سریال نشان دادند. این سریال به خوبی مظلومیت امام علی (ع) را نشان داد. فیلم و سریال از امکانات چند رسانه ای استفاده می کند و صوت، تصویر و آرایه های طبیعی را به کار می گیرد و به همین دلیل بیشتر اثرگذار است؛ به همین دلیل می توان گفت فیلم و سریال جذابیت و مخاطب بیشتری دارد.

 

کدام یک از قالب های هنری بیشتر به معرفی شخصیت و زندگی امام علی (ع) پرداختند؟

به نظر بنده کتاب نسبت به سایر قالب های هنری بیشتر به امام علی (ع) پرداخته است.ما کتاب در مورد حضرت امیرالمومنین(ع) زیاد داریم. رمان های زیادی داریم که جنبه های مختلف زندگی امام را بررسی کردند. برای نظام جمهوری اسلامی که یک نظام اسلامی است، تعداد فیلم و سریال در مورد امام علی(ع) بسیار کم است. باید فیلم و سریال های زیادی در مورد امام علی (ع) و سایر ائمه اطهار (ع) ساخته و ترجمه شود و به کشورهای جهان صادر شود. سریال امام علی (ع) در بسیاری از کشورهای عربی پخش و به چند زبان منتشر شد. باید اینگونه سریال ها ساخته شود.

 

 

چرا در کشور ما فیلم و سریال در مورد امام علی (ع) کم ساخته شده است؟

متاسفانه سریال های تاریخی هزینه بالایی می برد و دردسرهای زیادی دارد. ساخت سریال های مذهبی نیازمند تاییدهای زیادی دارد. بسیاری از مراجع و علما باید در کنار نهادهایی مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سریال ها و فیلم های مذهبی را تایید کند؛ به همین دلیل کارگردانان می ترسند وارد این عرصه شوند. باید کمی تغییر صورت گیرد یعنی نه بی نظارتی و نه سخت گیری بیش از حد تا فیلم سازان بتوانند راحت تر در این حوزه دست به تولید اثر بزنند؛ به عنوان مثال در مورد فیلمی که در مورد امام حسین (ع) ساخته شد، دیدیم که جنجال های زیادی به پا شد. این باعث می شود که کارگردانان سراغ ساخت زندگی با محوریت زندگی ائمه اطهار (ع) نروند. حضرت آیت الله خامنه ای فرمودند« باید هرچه را که می خواهیم ماندگار شود در قالب هنر درآوریم».

 

چه جنبه هایی از زندگی و شخصیت امام علی (ع) در قالب های هنری مغفول مانده است؟

امام علی (ع) توجه خاصی به یتیمان داشت. به نظرم به این توجه و رابطه امام (ع) با کودکان کمتر پرداخته شده است. یکی دیگر از مباحثی که کمتر به آن پرداخته شده، جنبه های سیاسی زندگی امام علی (ع) است. مسئولان ما در حال حاضر نیاز دارند که با زندگی سیاسی امام علی (ع) آشنا شوند. پرداختن به بعد سیاسی امام علی (ع) الگویی سازنده را پیش روی مسئولان قرار می دهد. عدم وجود الگو باعث شده که برخی مسئولان در فضای لیبرالیستی حرکت کنند. امام علی (ع) یک الگوی اسلامی برای حکومت داری اسلامی است که متاسفانه به این الگو پرداخته نشده است. نامه امام علی (ع) به مالک اشتر که منشور حکومتی حضرت در آمده است، باید در قالب های مختلف اعم از داستان و فیلم و نمایش کار شود، در این صورت بسیاری از مشکلات ریشه یابی و حل می شود.

 

کدام یک از جنبه های زندگی و شخصیتی امام علی (ع) به خوبی پردازش شده است؟

 به نظر بنده مظلومیت امام علی (ع) به خوبی نشان داده شده است. توجه و رسیدگی امیرالمومنین (ع) به فقرا و ایتام نیز نشان داده شده است. مهر و محبتی که امام (ع) به مردم داشتند و عدالت ایشان در سریال امام علی (ع) به خوبی نشان داده شد. در این سریال مظلومیت امام علی (ع) به تصویر کشیده شد. متاسفانه ایشان از دست مردمی که کم فهم و ناآگاه بودند، بسیار اذیت شدند.

 

اگر نکته ای باقیست، بفرمائید.

امیدوارم که هنرمندان در عرصه های مختلف بتوانند ابعاد شخصیت و زندگی امیر المومین (ع) و سایر ائمه اطهار (ع) را برای مردم به تصویر بکشند. مسئولان نیز باید در این راه، بستر لازم را فراهم و از هنرمندان حمایت کنند.

 

 

 

پایان پیام/31

منبع: شبستان

کلیدواژه: مریم داوری شهادت امام علی ع امام علی ع مورد امام علی قالب های هنری فیلم و سریال ائمه اطهار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۸۰۳۰۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

من خلبان نیستم رسکیومن ارتشم! از سرهنگ بازنشسته هوانیروز  ارتش تا عمو کاووس «نون خ»

همشهری آنلاین-مهناز عباسیان: نمی‌دانم چرا شماره تلفن همراهش را «عمو کاووس» ذخیره کردم. عمو کاووس مجموعه تلویزیونی نون خ که با لهجه شیرینش، آنقدر باورپذیر نقش یک ریش‌سفید بانفوذ و البته شوخ‌طبع و مهربان را خوب بازی کرده که حالا برای خیلی‌ها تبدیل به یک عمو شده است. فارغ از بازی جذاب و دیدنی ماشاءالله وروایی در این سریال پربیننده، آنچه امروز ما را برای هم‌صحبتی با او ترغیب کرده فقط پیشینه هنری او نیست. وروایی سرهنگ و مهندس پرواز بازنشسته هوانیروز ارتش است و در سال‌های دفاع‌مقدس خوش درخشیده است.

**

هفته روز پیش روز ارتش بود. ضمن تبریک این روز به شما، برای ما بگویید چطور مسیر زندگی یک سرهنگ بازنشسته هوانیروز ارتش به دنیای هنر و بازیگری کشیده شده است؟

من هم سلام و تبریک جانانه‌ای به همه ارتشی‌های سرافراز، مرزداران نکونام و جنگاوران دلاور دارم. سال۱۳۴۷ وارد عرصه نظامی شدم و البته قبل از آن دستی بر آتش داشتم و یکی از شاگردان فعال آتش تقی‌پور نازنین بودم که خدا حفظشان کند. ایشان آن زمان مسئول تئاتر کرمانشاه بود؛ البته کنار هنرمندان دیگری همچون آقایان هواس پلوک، خندان و زندی خسرو شهراز، داریوش گراوندی و قلندرلکی که تئاتری‌های دیار ما بودند، شاگردی می‌کردم. به هرحال عرصه نمایش را برای مردم شلوغ می‌کردیم و به دل همه هم می‌نشست.

از زمانی که وارد ارتش شدم در آنجا هم باز یک واحد هنری بود که مسیر فعالیت‌های تئاتری مرا تسهیل کرد. نمایش‌های خوبی برای خانواده‌های ارتشی برگزار می‌کردیم که دستاورد خوبی هم داشت. بعد از انقلاب هم واحدهای عقیدتی سیاسی، مسئولیت بخش هنری را داشتند و ما که دیگر تجربه‌ای در این زمینه داشتیم، گروه نمایش خوبی را به راه انداختیم. بیشتر هم نمایش‌های طنز بود تا خانواده‌های محترم ارتشی‌ها واقعا لذت ببرند و خوش باشند. در دوران دفاع‌مقدس هم برای سربازان و نیروهای رزم نمایش‌هایی برای افزایش روحیه در خط مقدم داشتیم.

جدی در خط مقدم و اجرای نمایش؟

بله در مناطق جنگی و در سوله‌های بزرگی که می‌شد برای اجرای نمایش از آنها استفاده کرد برای رزمندگان دلاور نمایش‌های روحیه‌ساز برگزار می‌کردیم و هم ما و هم رزمنده‌ها لذت می‌بردند. جالب اینجا بود که یگان‌های خط مقدم از گروه‌های نمایشی دعوت می‌کردند برای سربازان و حتی درجه‌داران نمایش اجرا کنیم. باعث افتخار بود برای عزیزانی که مدت‌ها از خانه و خانواده دور بودند تا از نوامیس و خاک میهن دفاع کنند، لحظات خوشی را فراهم کنیم. خدا حفظ‌شان کند این عزیزان را و آنهایی هم که به شهادت رسیدند یادشان گرامی است. اگر ما آرامش و آسایشی داریم زیر سایه شهدای گرانقدر است.

دنیای خشک و نظام‌مند ارتش با حال و هوای هنری بازیگری تداخلی نداشت؟

به هر حال ارتشی‌ها برحسب ضوابط و کارهای آیین‌نامه‌ای باید مقررات را بجا بیاورند که خودش فریضه است. حالا نه به آن خشکی خشک، ولی یک روحیه خاصی دارند. ما زمانی که به سمت کار هنری می‌آمدیم علاوه بر اینکه فعالیت هنری، زیبایی و لطافت خودش را داشت، ما هم مقداری چاشنی هنری به آن اضافه می‌کردیم تا کار به دل بیننده و حتی شنونده‌های رادیویی بنشیند.

از خاطرات روزهای خدمت به ارتش و سال‌های دفاع‌مقدس برایمان بگویید.

روزگار ما نظامیان به‌خصوص نظامیان قدیمی به‌ویژه در سال‌های دفاع‌مقدس پر از خاطره است. اصلا انسان موجودی است که با خاطره زندگی می‌کند و آنچه از ما به یاد می‌ماند، خاطره است. خاطره‌ای شیرین از مناطق عملیاتی دارم. من هرازچندگاهی به پیاده‌نظام می‌رفتم و با عزیزانی که در سنگرها بودند، همکاری داشتم. بیشتر اوقات دیده‌بان بودم و احیانا اگر درگیری‌ای شکل می‌گرفت، من هم مثل همه آنها دفاع می‌کردم. یک‌بار که پست نگهبانی به ما محول شده بود، یک پتو را ۴تا کردیم و بالای سنگر گذاشتیم و از سوراخ سنگر داشتیم بیرون را نگاه می‌کردیم. از قضا تابستان بسیار گرم و سنگر ما روباز بود. شب که نشسته بودم و دیده‌بانی می‌دادم یک دفعه احساس کردم آب زیادی به سمت من پاشیده شد. برگشتم دیدم کره الاغی که از ده بالا رهاشده بود از پشت سنگر در حال عبور بوده و آب دهانش را به سمت من پرت کرده است. چون من آن لحظه فقط توجهم به محور نگهبانی و مسیر دشمن بود، متوجه این الاغ نشده بودم. همسنگران من همگی خواب بودند و وقتی متوجه شدند، کلی خندیدیم. این کره الاغ کلی آن شب تا صبح حال و هوای ما را عوض کرد.

اما خاطره تلخی که همیشه روح و جانم را به درد می‌آورد و اسفناک است، بمباران شیمیایی روستای بان‌زرده کرمانشاه و حلبچه عراق بود که من در این عملیات‌ها حضور داشتم. از نزدیک دیدم که این مواد شیمیایی چه بر سر مردم بی‌پناه آورد. این بمب‌های شیمیایی را که کشورهای غربی به صدام داده بودند، فقط در فیلم‌ها دیده بودم. روزی بود که عروس و دامادی همراه تعداد زیادی از اقوام‌شان می‌خواستند در ادامه مراسم عروسی،‌ خودشان را به امامزاده برسانند و کلی آدم برای تبریک و شادباش دورشان جمع شده بودند که دسته‌جمعی شیمیایی شده و به طرز فجیعی روی زمین افتاده بودند. من هنوز هم کابوس آن صحنه‌ها را می‌بینم.

برگردیم به سریال جذاب نون‌خ. از نقش عمو کاووس برایمان بگویید. چقدر با شخصیت خودتان فاصله دارد و چه چالش‌هایی برای ایفای نقش داشتید؟

شخصیت کاووس در قسمت اول شکل گرفت. تعداد نامزدها برای این شخصیت زیاد بود و قرعه به نام حقیر درآمد. شخصیت نظامی قدیمی و بزرگ آبادی که همه از او حساب می‌برند. با کمک آقای کارگردان، سعید آقاخانی تمام تلاشم را کردم تا عمو کاووسی باشم که به دل همه مردم بنشینم که خوشبختانه در این چند فصل که پخش شد، همه با او ارتباط گرفتند و دوستش دارند.

سریال نون خ امسال تمرکز بیشتری بر نمایش فرهنگ اقوام مختلف ایرانی دارد. کمی برایمان از تنوع فرهنگ و اقوام ایرانی و لزوم نمایشش در قاب رسانه بگویید.

ما تاریخ و اقوام بسیار جذاب، زیبا و دوست‌داشتنی‌ای داریم. هر گروه از اقوام ایرانی آداب و آیین‌های خاص خود را دارند و باید به مردم شناسانده شوند. باید در تولیدات فرهنگی از همه اقوام ایرانی حرفی به میان بیاید و تلویزیون جمهوری اسلامی ایران به این موارد بیشتر بپردازد؛ چنانکه امسال نویسنده سریال، امیر وفایی نازنین نوشته خود را به سمت فرهنگ و اقوام استان پهناور سسیستان و بلوچستان برد. ما وقتی با این اقوام روبه‌رو شدیم، دیدیم که چقدر با فرهنگ اقوام کشورمان بیگانه‌ایم و اطلاعات کمی درباره‌شان داریم. هنرمندان و دست‌اندرکاران فرهنگی باید از این ظرفیت‌ها (تنوع فرهنگ و اقوام ایرانی) بهره ببرند. البته ناگفته نماند برای اقوام کار کردن، راه رفتن روی لبه تیغ است. چند وقت پیش مهدی فرجی، تهیه‌کننده سریال پاسخگوی سوء‌تفاهمی بود که برای برخی از مردم کرمان پیش آمده بود. باید به زیبایی و با اطلاعات کافی و وافی به مسئله اقوام پرداخته شود و خدایی ناکرده حرمت آنها شکسته نشود و به زیبایی و با کمالات خاص به همه دنیا معرفی شوند. سریال‌هایی که از ظرفیت‌های فرهنگی کشور و موضوعات مبتلابه جامعه، گستردگی جاذبه‌های جغرافیا، لباس و... بهره ببرند، ماندگار می‌شوند. سریال تلویزیونی نون‌خ هم از جذابیت‌های فرهنگی و قومی بهره می‌برد.

علاوه بر مسائل قومیت‌ها و اتحاد آنها، این سریال به موضوعات محیط‌زیست و میراث فرهنگی هم خیلی ظریف پرداخته است.

دقیقا. جا دارد از نویسنده این سریال، امیر وفایی تشکر کنم؛ چون همه شخصیت‌ها و کل داستان متعلق به ذهن امیر است. نویسنده به زیبایی می‌نویسد و شخصیت‌پردازی می‌کند و ما بازی می‌کنیم. خاطرم هست در فصل دوم سریال چند دیالوگ برای من خیلی آشنا بود. از اصطلاحاتی که در افسانه‌های دیار ما رونق داشت، استفاده شده بود که این بسیار ارزشمند است. نون خ در ابتدا ماحصل تراوش‌های فکری و قلم نویسنده است که با کارگردانی حرفه‌ای به دل مردم نشسته است.

نون‌خ ۵سریالی خوش‌ساخت، اما سخت است؛ لوکیشن‌های سخت و پرخطر و مسافت زیاد و سفر. از سختی‌های کار در این زمینه بگویید.

سریال‌هایی که در سفر ساخته می‌شوند، واقعا سخت هستند و من به همه عوامل به‌ویژه به مدیر تصویربرداری، امیر معقولی و تیم ظفرمندش دست‌مریزاد می‌گویم. وقتی از جذابیت و موفقیت ‌سریالی حرف می‌زنیم، حیف است از عوامل آن تشکر نکنیم. گروه صدابردار، گریمور، طراح صحنه و تدارکات و همه و همه برای ساخت سریال در استانی دور که آداب سخنگویی و مرام و مسلک خاص دارند، تلاش کردند. در رأس آن هم که مدیریت همه کارها با استادم سعید آقاخانی بوده است؛ البته که تهیه‌کننده مجموعه مهدی فرجی هم مثل همیشه همه زحمات را بر دوش ‌کشیدند. از همین جا به همه بازیگران بومی این سرزمین هم خداقوت می‌گوییم. ما این سختی را به جان و دل پذیرفتیم تا به جان همه مردم ایران بنشیند.

بازخورد مخاطبان چگونه بود؟

تاجایی که دوستان عزیز اطلاع دارند شاید بگویم بازخورد نون خ هماورد و رقیبی نداشته است. این را صادقانه می‌گویم؛ نه اینکه چون بازیگر این سریال هستم. به‌ویژه در دیار غرب کشور شامل استان‌های کردستان، ایلام، همدان لرستان و حتی عشایر سرافراز با دل و جان پذیرفتند که نون خ چقدر دلنشین است و با خانواده‌ها پای تماشای این سریال نشستند و حتی چند نوبت آن را تماشا کردند.

کمی از خانواده‌تان برای ما بگویید. خانواده‌تان هم اهل هنر هستند؟ واکنش آنها از نقش‌آفرینی عمو کاووس چیست؟

بله. خانواده بنده یک خانواده هنردوستند که البته دستی هم بر سینما، موسیقی، کارهای نمایشی داشته‌اند و دارند. گهگاهی می‌نشینیم و با بچه‌ها درباره چالش‌های شخصیت عمو کاووس صحبت می‌کنیم و رهنمودهایی می‌دهند.

کوتاه از ماشاءالله وروایی

کار هنری در ارتش تا جبهه

ماشاءالله وروایی متولد سال۱۳۲۹ در کرمانشاه است. او رسکیومن(سرمتخصص نجات هوایی) و سرهنگ بازنشسته هوانیروز ارتش بوده و از نوجوانی در نمایش‌های دبیرستانی فعالیت داشته و بعد از ورود به ارتش در دانشگاه افسری نیروی هوایی تحصیلات خود را گذرانده است. وی کار خود را در کادر پرواز و در کارهای نمایش و هنر آغاز کرده‌است. همزمان دوره‌های رنجر، کوهستان، دوره دریا، باتلاق و جنگل را گذرانده و کماندو شده است. او در دوران دفاع‌مقدس با کمک همکارانش در جبهه‌ها برای رزمنده‌ها نمایش اجرا می‌کرده و بعدها برای شبکه‌های استانی کرمانشاه، ایلام و کردستان کارهای طنز انجام ‌داده است. اوج هنرنمایی‌اش هم مجموعه نون خ به‌عنوان عمو کاووس است. ناگفته نماند با اتمام نون‌خ۲ یوسف قربانی، فرمانده وقت هوانیروز ارتش جمهوری اسلامی ایران، از او به‌خاطر بازی در این سریال تشکر و قدردانی کرد.

کد خبر 846069 برچسب‌ها بازیگران سینما و تلویزیون ایران دفاع - ارتش جمهوری اسلامی فیلم و سریال ایرانی

دیگر خبرها

  • سیناپس «آپاراتچی» و «آسمان غرب» و فیلمنامه «یادآوری» در فیلم‌نگار
  • اولین گردهمایی ائمه جمعه استان خوزستان با محوریت تبیین جایگاه مسجد در الگوی اعتلای شهر
  • گزیده از سخنان ائمه جمعه شهرهای استان قم
  • من خلبان نیستم رسکیومن ارتشم! از سرهنگ بازنشسته هوانیروز  ارتش تا عمو کاووس «نون خ»
  • برگزاری همایش ائمه جماعات استان قم
  • آخر هفته چی ببینیم؟
  • دلایل توصیه ائمه(ع) به زیارت حضرت عبدالعظیم(ع)
  • وضعیت مقاوم‌سازی ۱۳ شهرستان کرمانشاه بالاتر از میانگین کشوری
  • ترمیم حرم‌ مطهر ائمه تعظیم شعائر اسلامی است
  • ائمه جمعه عامل اتحاد و همدلی در شهرها باشند